CZ SK

Banán, Jablko, Ananas

Banán, Jablko, Ananas

Ovocný kelímek 270g

  • Cena: 45 Kč
  • Cena: 52 Kč s DPH

Dostupnost: Skladem

Každý člověk by měl denně sníst 2 - 3 porce á 100g, proto je ovocný kelímek ideální svačina, která Vám zajistí celodenní přísun. Je zdrojem energie a vitamínů a navíc ihned připravena ke konzumaci a nemusíte se zdržovat omýváním, loupáním či krájením.

 Neobsahuje alergeny

Banán

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají dodatečně v zemi určení. Snížení teploty během doby dopravy zvyšuje životnost plodů, ale jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí. Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. banánových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V takové komoře dojde k nastartování dozrávacího procesu inertním plynem, čímž se docílí zrychleného procesu zrání, kdy se škroby začnou měnit na cukry a ze zeleného škrobového plodu chutí podobného bramboře, se postupně stává sladký žlutý banán. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální pětistupňové stupnice dle podílu zelených žlutých ploch po případě zahnědlých skvrn na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.

Energie: 347,4 kJ
Kalorie: 83,03 kcal
Jednotka: 1x střední banán (90 g)

Bílkoviny: 0,936 g

Sacharidy: 18 g
Z toho cukry: 11,007 g
Tuky: 0,270 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,099 g
Transmastné kyseliny: -
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 2,7 g
Sodík: 0,001 g
Vápník: 5,4 mg
GI: 70

 

Jablko

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
• snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
• posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
• stabilizují hladinu cukru v krvi
• čistí střeva
• posilují dásně

Energie: 260 kJ
Kalorie: 62,14 kcal
Jednotka: 1x menší kus (100 g)

Bílkoviny: 0,400 g
Sacharidy: 14,4 g
Z toho cukry: 10,4 g
Tuky: 0,400 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,030 g
Transmastné kyseliny: -
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 2 g
Sodík: 0,100 g
Vápník: 8 mg
GI: 38

 

Ananas

Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota činí přibližně 200 kJ/100 g syrové dužniny.
Ananas obsahuje i menší množství vitaminů a to A (1,6 % doporučené denní dávky ve 100 g), thiaminu (B1) (3,6 % DDD/100 g), riboflavinu (B2)(1,2 % DDD/100 g), niacinu (1,1 % DDD/100 g) a vitaminu C (20 % DDD/100 g). Kromě toho je zdrojem i některých minerálních látek, např. vápníku(2 % DDD/100 g), železa (5 % DDD/100 g), fosforu (1 % DDD/100 g) a draslíku (3 % DDD/100 g). Dále obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a napomáhá tedy trávení (rozhodně však nikoho nezbaví tukových "pneumatik").

Ananasovníky se pěstují obvykle na plantážích se záhony se dvěma řádky vzdálenými od sebe asi 50 cm a se sponem mezi rostlinami asi 30 cm. Mezi záhony jsou uličky o šířce 50–120 cm. Tím je dosahováno počtu 37 až 44 tisíc rostlin na hektar.

Rostliny se množí buď zakořeňováním odříznutých korun z vršku plodů, nebo z odnoží, vyrůstajících z úžlabí mezi spodními listy, či ponecháním spodních částí rostlin po oddělení plodů během sklizně.

Pro pěstování je vhodná lehká písčitá půda s mírně kyselou reakcí (pH 4,5–6,5). I když rostliny snášejí periodická období sucha, plantáže se zavlažují, aby bylo dosaženo maximální sklizně. Sklízí se 15–18 měsíců od vysazení sazenic resp. asi 6 měsíců od umělé iniciace kvetení, které bývá provokováno aplikací fytohormonů (např. kyseliny2-chlorethylfostorečné, nebo kyseliny 1-naftalenoctové, či karbidu vápenatého, nebo β-hydroxyethylhydrazinu). Plantáže se též chemicky ošetřují postřikem proti různým parazitům, především hlísticím. V případě, že se další generace rostlin pěstuje z pozůstatku starých exemplářů, dosahuje se další sklizně již za přibližně 12 měsíců.

Léčivé účinky ananasu
• ulevuje slinivce břišní
• odvodňuje, odbourává otoky
• pomáhá při střevních poruchách a průjmech
• pomáhá při slunečním úžehu
• odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
• napomáhá rozpouštět krevní sraženiny, je tedy vhodný pro osoby náchylné na trombózy a infarkty
Nežádoucí účinky
Ananasová šťáva (a další látky obsažené ve slupce) mohou u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky; před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit oční sliznici (šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má slabě leptavé účinky), a proto je vhodné, zejména pro děti, ananas předem opatrně pokrájet (nerez nožem) na menší kousky.

Energie: 196 kJ
Kalorie: 46,84 kcal
Jednotka: 1x 100 g

Bílkoviny: 0,490 g
Sacharidy: 12,7 g
Z toho cukry: 9,85 g
Tuky: 0,190 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,010 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 1,4 g
Sodík: 0,001 g
Vápník: 13 mg
GI: 66

*Zdroj: Wikipedie

Objednat si můžete do 14:00 jeden pracovní den přede dnem závozu. Objednávky rozvážíme 2x denně v časech 9:00-12:00 a 15:00-18:00. Specifikujte prosím v objednávce, který rozvozový čas preferujete.

Cena dopravy do částky 499 Kč je 79 Kč. Při objednávce nad 500 Kč Vám poskytneme dopravu ZDARMA.

Nabídka platí pouze pro město Brno. Doprava mimo Brno musí být řešena individuálně.

Nový komentář

* (Povinné)

Rychlý kontakt

Sales Manager

 Solík Martin 

+ 420 608 983 863  

 

Office Manager

Iveta Severinová

+420 774 631 631

 

pevná linka

+420 543 214 885

Potřebujete poradit ? 

Napište nám a my Vám zavoláme ! 

Email: freshjuice@freshjuice.cz

Otvírací doba: Po-Pá 7 - 15 h

jinak po domluvě

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info