CZ SK

Ovocný mix s Tahini a kokosem 260g

Ovocný mix s Tahini a kokosem 260g

Ovocný salát - složení: pomeranč, broskev, modré hrozno, tahini, strouhaný kokos

  • Cena: 59 Kč
  • Cena: 68 Kč s DPH

Dostupnost: Skladem

Každý člověk by měl denně sníst 2 - 3 porce á 100g, proto je ovocný kelímek ideální svačina, která Vám zajistí celodenní přísun. Je zdrojem energie a vitamínů a navíc ihned připravena ke konzumaci a nemusíte se zdržovat omýváním, loupáním či krájením.

Tento salát by se rozhodně nezařadil mezi Missí elitu a chutná nezvykle, zato fantasticky!

Ovocný salát - složení: pomeranč, broskev, modré hrozno, tahini, strouhaný kokos

Alergeny: 1, 8, 11

Tahina

(někdy jako tahini či tehina) je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Existuje ve dvou variantách – z loupaných sezamových semínek (ta je běžnější jak u nás, tak v severoafrických zemích, Řecku, Turecku a nebo v zemích Blízkého Východu) a z neloupaných sezamových semínek (běžnější například ve východní Asii).

Historie
Nejstarší historii tahiny připisují některé výzkumy starověké Persii, odkud přišla do Izraele a tam dodnes patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec. Tahina původně nesla název „ardeh" nebo také „svaté jídlo" a postupně se rozšířila po celé Indii, Africe, do zemí Středního výchovu a do Asie.

Starověcí Řekové používali sezam nejen jako součást pokrmů, ale také jako součást léků. Dokonce i sám Hippokrates prý chválil sezam pro jeho vysokou výživovou hodnotu.

V Asijských legendách se také objevuje sezam, a to ve spojitosti s léčením jako symbol nesmrtelnosti.

Co se týká nedaleké historie sezamové pasty, průzkumy ukázaly, že byla důležitou součástí každodenní stravy tureckých pilotů během první i druhé světové války a během války korejské. Tahina pasta byla zařazována do jejich stravy jako pravděpodobný zdroj vytrvalosti, soustředění a prý aby jim pomáhala v psychické a fyzické odolnosti. Od té doby se stala tahina středem velkého zájmu a vzrostl také zájem o etnické potraviny.

Použití
Nejčastěji bývá spolu s cizrnou, citronem, česnekem, chilli a dalšími ingrediencemi součástí pokrmu hummus a nebo jako omáčka do falafelu. Typickou cukrovinkou, v které nesmí tahina chybět je sezamová chalva. Může také sloužit jako součást dresinků do salátů, slouží k zahuštění polévek, lze použít jako marináda na grilované maso, jako pomazánka, je možné ji použít například při pečení do různých druhů moučníků či cukroví a nebo dokonce jako náhražka másla.

Tahina ve světě
V Turecku se tahina (turecky tahin) míchá s en:pekmez (něco na způsob ovocného medu nebo povidel) a vzniká z toho pokrm zvaný tahin-pekmez, do kterého se namáčí kousky chleba a díky své vysoké kalorické hodnotě slouží jako dezert a nebo jako svačina mezi jídly.

V Iráku se tahina míchá s datlovým sirupem a tento sladký dezert se obvykle jí s pečivem.

Na Kypru se do tahina máčí chléb a nebo se používá do pokrmu pita souvlaki, který je však více známý v Řecku s tamějšími typickými tzatziki.

V Sýrii je tahina nezbytnou potravinou, která se používá do mnoho druhů nejrůznějších pokrmů. Její uplatnění zde lze nalézt jako součást již zmiňovaného hummusu, pomazánek, různých dipů, jako omáčka do falafelu, ale také jako součást dezertů.

Na palestinských územích, konkrétně v Gaze, jsou známé dva druhy tahiny: standardně béžové tahiny a červené tahiny, jejíž barvy je dosaženo odlišným a zdlouhavým procesem pražení sezamových semínek, i výsledná chuť je údajně mnohem intenzivnější. Červená tahina se zde nejčastěji používá v kombinaci s jehněčím masem a do salátů.

V Egyptě se tahina automaticky přidává do většiny sendvičů. Oblíbená je zde verze tahiny s přidáním červených pálivých chilli papriček.

Hummus
Prospěšnost pro zdraví
Sezamová pasta tahina obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku, obsahuje údajně dokonce více bílkovin, než většina ořechů.

Pomáhá při detoxikaci jater, zabraňuje anémii, je snadně stravitelná, obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a je vhodná při hubnutí. Je doporučována také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů, pomáhá udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu.

Tahina pasta je užitečným doplňkem veganské a vegetariánské stravy, je vhodná pro malé děti, pro lidi nemocné i pro aktivní lidi a atlety.

Kokos

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno.

Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě, které slouží k rozmnožování rostliny.

Složení
Kokosový ořech se skládá z pevné dřevnaté skořápky, která má hnědou barvu a je pokryta odlupujícími se svazky lýka. Lýko zůstává na ořechu jako pozůstatek po zeleném obalu, ve kterém se kokosový ořech původně nacházel během růstu. Pod tvrdou skořápkou se nachází tvrdá bílá dužnina, které je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku.

Uprostřed kokosu se nachází dutina, která umožňuje ořechu plavat ve vodě a současně je vyplněna kokosovou vodou, někdy nazývanou kokosové mléko[zdroj?]. Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínu B (vyjma B6 a B12) a vitaminu C. Voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene a je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné.

Čistá kokosová voda je i jedním z nejlepších elektrolytů, které se ve volné přírodě vyskytují.

Růst
Související informace naleznete také v článku Kokosovník ořechoplodý.
Kokosové ořechy rostou na vrcholku kokosové palmy zvané kokosovník ořechoplodý, která dává plody až po sedmi letech růstu. Jedná se až o třicet metrů vysoký strom, který se cíleně pěstuje déle než 3 000 let. Původní výskyt tohoto stromu je neznámý, jelikož kokosový ořech může vydržet plavat v moři až několik měsíců a tedy se rozšířit po značném území.

Na vrcholku pevné skořápky kokosu se nacházejí tři otvory, které mají specifickou funkci během růstu a klíčení semena. Dva slouží jako místa, kudy procházejí vyživovací cévní svazky do plodu. Během zrání plodu postupně zarůstají pevnou a tvrdou blánou. Třetí díra je kryta jen tenkou blánou, jelikož slouží pro prorážející klíček kokosu.

Použití
Potravinářství
Sušená dužnina z kokosu - kopra (zvaná též sušený kokos) se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný.

Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Kosmetika
V kosmetice se dá používat v tělových mlécích , sprchových gelech někdy i ve vůních.

Broskev

Plod je obvykle ve tvaru nepravidelné koule, která je rozdělena viditelnou rýhou na dvě nestejné polovičky. Samotný plod obsahuje až 88 % vody, 9 % cukrů a je bohatým zdrojem celé řady minerálů a vitamínů jako například draslíku, vápníku,sodíku, železa, zinku či hořčíku a niacinu, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka. Z vitamínů pak například provitamin A, vitamin C a vitamin B3. Jejich konzumace není náročná na trávicí soustavu, jelikož obsahují šťávy, které mají blahodárný vliv na vylučování s až lehce projímavým účinkem díky obsahu látek, jako je například kyselina listová.
Energie: 220 kJ
Kalorie: 52,58 kcal
Jednotka: 1x 100 g
Bílkoviny: 0,800 g
Sacharidy:12,5 g
Z toho cukry: 8,39 g
Tuky: 0,200 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,020 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 1,5 g
Sodík: 0 g
Vápník: 6 mg
GI: 42

Pomeranč

Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství.
Energie: 196 kJ
Kalorie: 46,84 kcal
Jednotka: 1x 100 g
Bílkoviny: 0,940 g
Sacharidy: 11,75 g
Z toho cukry: 9,35 g
Tuky: 0,120 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,020 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 2,4 g
Sodík: 0 g
Vápník: 40 mg
GI: 44

Modré hrozno

Hroznové víno obsahuje mnoho jednoduchých cukrů ve formě glukózy a fruktózy, vlákninu (zejména ve slupce a pecičkách), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, K, E a řadu minerálních látek, např. draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor či měď. V hroznu najdeme také flavonoidy (resveratrol), antokyaniny či kyselinu ellagovou.
Vliv na zdraví:
Jednoduché cukry z hroznového vína pomáhají srdci při jeho práci. Přítomnost fenolových látek (flavonoidy, resveratrol) mají všeobecně příznivé účinky na cirkulaci krve v arteriích, působí na rozšíření cév, čímž se zvýší průtok krve. Krevní destičky tak nevytváří sraženiny, což zabraňuje ukládání cholesterolu na stěnách cév a tím se také snižuje riziko jejich ucpávání, ke kterému dochází při arterioskleróze. Resveratrol (obsažený zejména ve slupce hrozna) vykázal při experimentech také protirakovinné účinky. Přestože se využití této látky při léčbě rakoviny stále zkoumá, častá konzumace hroznového vína se doporučuje jako doplněk terapie všem lidem, u nichž diagnostikovali rakovinu nebo patří do rizikové skupiny. Hroznové víno je také mírné projímadlo (pomáhá při chronické zácpě) a má močopudné účinky. Ovoce aktivuje detoxikační účinek jater zvýšenou produkcí žluče, a proto je cenné i při cirhóze a břišní vodnatelnosti (nahromadění tekutiny v dutině břišní). Antokyaniny jsou rostlinná barviva, která se nacházejí ve slupce hroznového vína (zejména modrého). Tyto látky působí jako silné antioxidanty, které brání vzniku a rozvoji ischemické choroby srdeční. Kyselina ellagová je látka, která má ve srovnání s jinými fenolovými kyselinami až čtyřnásobně vyšší protirakovinný účinek.
Energie: 302 kJ
Kalorie: 72,18 kcal
Jednotka: 1x 100g
Bílkoviny:0,7g
Sacharidy: 16,9 g
Tuky: 0,5g

Vláknina: 1 g
Sodík: -
Vápník: 19 mg
GI: 40

 *Zdroj: Wikipedie

Objednat si můžete do 14:00 jeden pracovní den přede dnem závozu. Objednávky rozvážíme 2x denně v časech 9:00-12:00 a 15:00-18:00. Specifikujte prosím v objednávce, který rozvozový čas preferujete.
Cena dopravy do částky 499 Kč je 79 Kč. Při objednávce nad 500 Kč Vám poskytneme dopravu ZDARMA.
Nabídka platí pouze pro město Brno. Doprava mimo Brno musí být řešena individuálně.

Nový komentář

* (Povinné)

Rychlý kontakt

Sales Manager

 Solík Martin 

+ 420 608 983 863  

 

Office Manager

Bc.Jana Huserková

+420 774 631 631

 

pevná linka

+420 543 214 885

Potřebujete poradit ? 

Napište nám a my Vám zavoláme ! 

Email: freshjuice@freshjuice.cz

Otvírací doba: Po-Pá 7 - 15 h

jinak po domluvě

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info