CZ SK

Ovocný salát s řeckým jogurtem 180g

Ovocný salát s řeckým jogurtem 180g

Ovocný salátSložení: Banán, jablko, mandle, hrozinky, jogurt řeckého typu

  • Cena: 42 Kč
  • Cena: 47 Kč s DPH

Složení: Banán, jablko, mandle, hrozinky, jogurt řeckého typu

Každý člověk by měl denně sníst 2 - 3 porce á 100g, proto je ovocný kelímek ideální svačina, která Vám zajistí celodenní přísun. Je zdrojem energie a vitamínů a navíc ihned připravena ke konzumaci a nemusíte se zdržovat omýváním, loupáním či krájením.

Alergeny: 7, 8

Banán

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají dodatečně v zemi určení. Snížení teploty během doby dopravy zvyšuje životnost plodů, ale jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí. Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. banánových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V takové komoře dojde k nastartování dozrávacího procesu inertním plynem, čímž se docílí zrychleného procesu zrání, kdy se škroby začnou měnit na cukry a ze zeleného škrobového plodu chutí podobného bramboře, se postupně stává sladký žlutý banán. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální pětistupňové stupnice dle podílu zelených žlutých ploch po případě zahnědlých skvrn na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.
Energie: 347,4 kJ
Kalorie: 83,03 kcal
Jednotka: 1x střední banán (90 g)
Bílkoviny: 0,936 g
Sacharidy: 18 g
Z toho cukry: 11,007 g
Tuky: 0,270 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,099 g
Transmastné kyseliny: -
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 2,7 g
Sodík: 0,001 g
Vápník: 5,4 mg
GI: 70

Jablko

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
• snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
• posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
• stabilizují hladinu cukru v krvi
• čistí střeva
• posilují dásně
Energie: 260 kJ
Kalorie: 62,14 kcal
Jednotka: 1x menší kus (100 g)
Bílkoviny: 0,400 g
Sacharidy: 14,4 g
Z toho cukry: 10,4 g
Tuky: 0,400 g
Z toho nasycené mastné kyseliny: 0,030 g
Transmastné kyseliny: -
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 2 g
Sodík: 0,100 g
Vápník: 8 mg
GI: 38

Modré hrozno

Hroznové víno obsahuje mnoho jednoduchých cukrů ve formě glukózy a fruktózy, vlákninu (zejména ve slupce a pecičkách), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, K, E a řadu minerálních látek, např. draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor či měď. V hroznu najdeme také flavonoidy (resveratrol), antokyaniny či kyselinu ellagovou.
Vliv na zdraví:
Jednoduché cukry z hroznového vína pomáhají srdci při jeho práci. Přítomnost fenolových látek (flavonoidy, resveratrol) mají všeobecně příznivé účinky na cirkulaci krve v arteriích, působí na rozšíření cév, čímž se zvýší průtok krve. Krevní destičky tak nevytváří sraženiny, což zabraňuje ukládání cholesterolu na stěnách cév a tím se také snižuje riziko jejich ucpávání, ke kterému dochází při arterioskleróze. Resveratrol (obsažený zejména ve slupce hrozna) vykázal při experimentech také protirakovinné účinky. Přestože se využití této látky při léčbě rakoviny stále zkoumá, častá konzumace hroznového vína se doporučuje jako doplněk terapie všem lidem, u nichž diagnostikovali rakovinu nebo patří do rizikové skupiny. Hroznové víno je také mírné projímadlo (pomáhá při chronické zácpě) a má močopudné účinky. Ovoce aktivuje detoxikační účinek jater zvýšenou produkcí žluče, a proto je cenné i při cirhóze a břišní vodnatelnosti (nahromadění tekutiny v dutině břišní). Antokyaniny jsou rostlinná barviva, která se nacházejí ve slupce hroznového vína (zejména modrého). Tyto látky působí jako silné antioxidanty, které brání vzniku a rozvoji ischemické choroby srdeční. Kyselina ellagová je látka, která má ve srovnání s jinými fenolovými kyselinami až čtyřnásobně vyšší protirakovinný účinek.
Energie: 302 kJ
Kalorie: 72,18 kcal
Jednotka: 1x 100g
Bílkoviny:0,7g
Sacharidy: 16,9 g
Tuky: 0,5g

Vláknina: 1 g
Sodík: -
Vápník: 19 mg
GI: 40

Mandle

je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Amygdalus communis), druh ořechů rostoucích v subtropech. Mandle jsou vývozním artiklem řady zemí. Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i součást složitějších jídel (saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Obsahují kyanid a při velkém množství jsou jedovaté. Avšak v malém množství nejsou jedovaté a mají protinádorové účinky.

*Zdroj: Wikipedie

Objednat si můžete do 14:00 jeden pracovní den přede dnem závozu. Objednávky rozvážíme 3x týdně (pondělí, středa, pátek) . Před závozem vás bude řidič kontaktovat.

Cena dopravy do částky 990 Kč je 150 Kč. Při objednávce nad 990Kč Vám poskytneme dopravu ZDARMA.

Nabídka platí pouze pro město Brno. Doprava mimo Brno musí být řešena individuálně.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení