Proč pít fresh?
Přidal: Petra Fučíková Počet shlédnutí: 8692
Populární svěží fresh džusy si v poslední době nacházejí více a více příznivců. Čím to je? Kromě vynikající chuti především tím, že obsahují vysoké procento vitamínů, minerálů, živých enzymů a jiných lidskému zdraví prospěšných látek. Pravidelná konzumace těchto čerstvě vymačkaných životabudičů napomáhá čištění organismu, detoxikuje, podporuje trávení, odstraňuje únavu, pomáhá při redukci nadváhy a především dodává tělu vitalitu a energii. Tento koktejl zdraví vás tak jednoduše „postaví na nohy". Že jste ještě nezkusili chuť čerstvě vymačkané ovocné nebo zeleninové šťávy? Tak to je nejvyšší čas s tím něco udělat!
Lékaři a dietologové se v posledních letech shodují na tom, že pití fresh džusů je pro lidský organismus lepší než chroupání čerstvého ovoce a zeleniny. Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na výhody konzumace čerstvě vylisovaných šťáv.
V lékařském prostředí není žádným tajemstvím, že takzvaná tekutá strava je lidským tělem mnohem jednodušeji a rychleji trávena. Je to dáno tím, že jsou v ní již odděleny vitální látky a živiny od vlákniny, organismus tedy nemusí vynaložit tolik práce na trávení. Pro strávení čerstvé zeleniny a ovocných plodů zkrátka potřebuje naše tělo množství energie, kterou pak musíme znovu doplňovat stravou. Pitím fresh koktejlů tak odlehčíme našemu zažívání a zjednodušíme práci celému organismu. Dalším důležitým faktorem je samotný způsob přípravy. Výzkumy ukázaly, že již po třiceti minutách od přípravy džusu se snižuje její enzymatická aktivita na pouhou polovinu. Šťáva se rychle oxiduje, proto je tolik důležité pít čerstvě vymačkané freshe bezprostředně po jejich přípravě. Džusy si proto nepřipravujte do zásoby, jejich výživná hodnota by se s čerstvými nedala rovnat.
Vliv ovocných a zeleninových šťáv na zdraví je nedocenitelný. Nejenže zásobují freshe naše tělo kupou vitaminů (šťávy jsou bohaté zejména na vitamin A, C a B komplex), minerálních látek (hořčík, vápník, draslík) a živin (kyselina listová), ale jsou také skvělou zásobárnou přírodního (a tedy zdravého) cukru. Freshe napomáhají proti únavě mozku, posilují cévy, čistí trávící ústrojí, napomáhají jeho správné funkci a také alkalizují krev. Čerstvě lisované džusy jsou tak vitaminovou bombou, která pomáhá posilovat naši imunitu a pomáhá nám lépe se bránit virům a bakteriím, které na nás útočí v každém ročním období. Množství zdraví prospěšných látek v džusech také pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Je tak možno freshe považovat za jakési elixíry krásy jednadvacátého století, což jistě potěší nejednu ženu. Další výhodou čerstvě lisovaných šťáv je fakt, že nejsou doslazovány ani konzerovány. Jejich celkový vliv na zdraví je tak nesrovnatelně vyšší a pozitivnější než u průmyslově vyráběných džusů, které se co do kvality nemohou s čerstvými freshi měřit.
Možná nevíte, že právě průmyslově vyráběné šťávy lidskému zdraví zdaleka tolik neprospívají. Koho by napadlo, že ve sklenici s obrázky lahodných pomerančů a nápisem „100% „ se ve skutečnosti nachází pramálo ovoce, zato pořádná dávka konzervačních látek a cukru. Již při detailnějším pohledu na způsob přípravy džusu si uvědomíme, čím freshe vynikají.
Při průmyslové výrobě se totiž sklizené ovoce (celé, chemicky ošetřené nebo nahrubo oškrábané) rozdrtí v lisech a sterilizuje za teploty 90°C. Následně dochází k jeho pasterizaci a odpařování. Připravená šťáva se díky transportu „smrskne" na asi šestinu svého původního objemu. Před plněním do tetrapakových balení se objem znovu doplní vodou a proběhne druhá pasterizace. Tímto procesem se sice zničí veškeré bakterie, ale prakticky také všechny enzymy a valná většina vitamínů. Proces však není u konce. Takto získaná šťáva se na trh příliš nedostane, protože její cena by byla vyšší, než požadavky, které si klade poptávka. Aby se cena džusu snížila adekvátně pro trh, proběhne celý proces znovu. Zbytky po prvním lisování se znovu namočí a vylisují. Takto získaná šťáva se dosladí a naplní do obalů, které pak putují na „levnější" trhy. Běžný spotřebitel si ji pak s iluzí zdravého nápoje zakoupí.
Naopak svěží freshe jsou vyráběny bezprostředně a ihned, zachovávají si tedy svou výživnou hodnotu a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Jsou tak ideální součástí zdravého životního stylu. Vhodné – a dokonce velmi doporučované - jsou také pro děti, a to dokonce i pro kojence (malá dávka denně). Pozor však na různé alergie a dětskou nesnášenlivost na některé druhy ovoce.
Chcete-li být zdraví, aktivní, plní energie a dobré nálady, namíchejte si po ránu životabudič z čerstvého ovoce a zeleniny. Grepy a citrusy jsou zásobárnou vitaminu C, stejně jako špenátová (mimochodem bohatá na železo) nebo rajčatová šťáva. Ananas nebo kombinace kyselého zelí s jablečnou šťávou jsou ideální pro pročištění organismu a zažívání, zároveň příznivě stimulují žaludek a střeva. Hroznová šťáva vám zase posílí srdce a pomůže snížit vysoký krevní tlak. Papájovou šťávu si dejte pro silnější nervy a lepší soustředění. Okurkový fresh zase obsahuje množství hořčíku.